Terug naar nieuwsoverzicht

Met koffiehandelaar Jantien Rutte mee naar Colombia

Jantien Rutte | 12 augustus 2017

Jantien Rutte is Directeur bij Mild Coffee Company, samen met Mild Coffee Company Huila zijn zij onderdeel van de Douqué Group. Een betrokken koffiehandelaar, die door langdurige relaties met boeren en cooperaties in Colombia elke keer weer kwaliteitskoffie weet te bieden. In dit reisverslag neemt Jantien ons mee op een van haar vele reizen naar Colombia, ze bezoekt Neiva, de hoofdstad van de regio Huila. 

”Het is begin november, Eindelijk weer naar Colombia, ik mijmer weg en ruik de heerlijke geuren van eten, denk aan de overheerlijke verse vruchtsappen en aan alle koffies die we weer bij de boeren op de finca gaan cuppen. On top of dat de ongelooflijke warme, vriendelijke ontvangst van de mensen.

Als we in Neiva, hoofdstad van de regio Huila uit het vliegtuig stappen voel ik mij meteen weer thuis. De klamme warmte slaat als een deken om je heen, de Colombiaanse energie is meteen voelbaar en ik kan niet wachten om naar onze dry mill* “San Rafael” bij Mild Coffee Company Huila SAS te gaan.  Het geluid van de machines die de koffie export klaar maken, de geuren die daarbij vrij komen, het oog in oog staan met de mooie koffies, ze kunnen vasthouden en ruiken……

Maar voordat deze koffies bij ons in de Mill komen hebben ze al een behoorlijke weg afgelegd. Elke keer als we in Colombia zijn  bewandelen wij dezelfde weg, door de imposante, prachtige bergen van Huila, langs watervallen en al slippend over smalle, glibberige weggetjes soms zijn het “slechts” paadjes die ons steeds hoger leiden. Eenmaal boven aangekomen bij de finca vergeet je snel de angsten om in het ravijn te storten, die af en toe hebben opgespeeld bij de tocht naar boven. Een altijd warm onthaal met kopje koffie met panela* bij de koffieboeren en hun gehele familie.

 

“Elke keer als we in Colombia zijn bewandelen wij dezelfde weg, door de imposante, prachtige bergen van Huila, langs watervallen en al slippend over smalle, glibberige weggetjes... ”
Jantien Rutte, Mild Coffee Company

Op de veranda van de finca wachten andere leden van de koffie associatie , georganiseerde groep van koffieboeren uit dezelfde gemeente en omgeving, waarbij ze gezamenlijk hun productie kunnen verkopen, die altijd de moeite nemen onder soms slechte weersomstandigheden om bij de bijeenkomst te zijn als wij hun bezoeken tezamen met het team van Mild Coffee Company Huila SAS. Er wordt gesproken over de oogstverwachtingen, perspectieven op de finca en van onze klanten, hoe we de samenwerking verder kunnen verbreden en verdiepen met onze lange termijn relatie tussen de boeren en de klanten. Wat de behoeftes zijn aan beide kanten van de keten. Wij hebben onze eigen technical assistents bij Mild Coffee Company Huila SAS die de boeren technische ondersteuning verlenen in het productieproces en trainingen organiseren, assisteren bij certificering processen.”

 

“Op de veranda van de finca wachten andere leden van de koffie associatie , georganiseerde groep van koffieboeren uit dezelfde gemeente en omgeving, waarbij ze gezamenlijk hun productie kunnen verkopen”
Jantien Rutte, Mild Coffee Company

We spreken met trots over onze eigen verschillende projecten zoals “Mujeres en Cafe “ en  “Hoop en Vrede” project. In deze projecten ondersteunen wij groepen boeren en tevens ondersteunen wij een groep boeren bij de transitie naar biologische koffie. Als afsluiting willen wij altijd graag op de finca samen met de boeren en de klanten de koffies cuppen. Het is een zeer leerzaam moment om verwachtingen en ideeën van beide kanten te koppelen en smaakbelevingen samen te delen.

En dan begint onze afdaling weer naar het dal en gaan wij naar ons eigen aankoopstation in het hart van het koffie gebied Pitalito, waar de boeren hun koffie komen brengen en wij deze direct kopen en opslaan. De koffie is dan nog in de “pergamino’’(velletje om de koffieboon) en zal vervoerd worden naar onze dry mill in Neiva om daar het productie proces in te gaan.

Eenmaal in de mill zal de koffie “schoongemaakt” en export klaar gemaakt worden. Het velletje wordt verwijderd van de koffieboon en het productie proces zal  beginnen, welke wordt uitgevoerd volgens de wens van de klant: Waneer de koffie export klaar is wordt alles in jute balen afgewogen en de lange weg naar de haven zal hier beginnen. Vanuit daar zal deze verfijnde koffie uit Huila naar alle delen in de wereld verscheept worden, waar ergens iemand zal genieten van dit intens mooie product, wie weet ben jij dat wel.

Bekijk de plantage in Huila zelf

Meer weten over koffiehandel?

Wil je meer weten over wat een koffiehandelaar doet? Lees dan eens dit artikel ‘De Weg van de groene boon’ waarin de Douqué group uitleg geeft over wat ze precies doen. Meer over de Mild Coffee company is te vinden op hun website