Terug naar nieuwsoverzicht

Reisverslag: Koffiehandelaar bezoekt plantages Honduras

Koffie & Thee Nederland | 23 oktober 2019

HONDURAS – Salvatore Russo* reisde voor koffiehandelaar Daarnhouwer naar Honduras om koffieplantages te bezoeken. Als Q-grader controleert hij de kwaliteit van koffie. Russo: “In Honduras is corruptie aan de orde van de dag. Het is dus belangrijk de relaties met de coöperaties te bestendigen. Ik ga na of alles volgens afspraak gaat. Ook ontdek ik altijd weer nieuwe koffiesoorten op zo’n reis.

Zware tijden

Mijn eerste stop is bij koffiecoöperatie Coaquil in Intibuca. Tot voor kort zat deze coöperatie in grote financiële problemen. Manager Jose Trinidad Vásquez legt me uit hoe hij een failliet kon voorkomen. Hij gelooft heilig in biologische teelt en behaalde een Fairtrade-certificaat voor de organisatie. Met de premie die het certificaat oplevert, konden ze uitbreiden. Ze bouwden een nieuwe loods en een nieuwe molen. Aan het eind van het seizoen verdelen ze de winst onder de boeren. De coöperatie is nu een winstgevend bedrijf, met een milieuvriendelijke missie. Bijzonder is het hoge aantal vrouwen dat hier werkt, namelijk 40% van de werknemers. In Honduras is de koffiewereld een echte mannenwereld.

Ik reis verder naar een kleinere coöperatie: Flor del Café in Lempira. Het zijn zware tijden voor deze coöperatie. De handelsprijzen dalen en de plantage verkoopt nu activa om de kosten te dekken.

Mooiste landgoed

De volgende plantage ligt in Corquín, in een van de oudste gebieden van Honduras. De Romero-broers, die de plantage runnen, laten trots hun gloednieuwe machines zien. Zeven jaar geleden decimeerde roest de hele plantage. Sindsdien hebben ze alles opnieuw geplant. Dit is een van de best georganiseerde plantages op misschien wel het mooiste landgoed in Honduras. De coöperatie heeft een Fairtrade certificering, werkt volledig biologisch en is RFA- en UTZ-gecertificeerd.

Ontkiemde koffie

Coagricsal in Copan is mijn laatste stop. Met ruim tweeduizend leden, verspreid over zestien departementen, is het de grootste coöperatie in Honduras. Alles lijkt mogelijk: ze hebben alle certificaten, bonensoorten en profielen. Ik maak hier kennis met ontkiemde koffie. Om dat te maken, planten ze de koffiebonen eerst, alsof het bloemzaden zijn. Zodra de zaadjes beginnen te ontkiemen, worden ze verder bewerkt tot koffie. De smaak van cacao en tabasco verrassen me. Dit is de bijzonderste koffie die ik ooit hebt geproefd.

In Honduras gaat het merendeel van de koffiehandel via kleine tussenhandelaren: coyotes. Zij verstrekken leningen tegen woekerrentes en nemen risico’s waardoor ze soms hogere prijzen kunnen bieden dan andere opkopers. Wij kiezen ervoor om zo veel mogelijk te werken met coöperaties, die verzekeren een eerlijke prijs en steken tijd in het opleiden van de boeren.

Hoewel de oogst drie weken achterloopt, belooft het toch in de categorie excellente te vallen. Vorig jaar waren er door de politieke situatie te weinig containers voor het transport. Dat is nu opgelost. Bovendien zijn de weersomstandigheden goed. Dit belooft weer een recordjaar te worden.”

*het reisverslag is eind 2018 geschreven. Salvatore Russo is inmiddels niet meer werkzaam bij Daarnhouwer.