Terug naar nieuwsoverzicht

Zorgt koffie ervoor dat je uitdroogt?

Koffie & Thee Nederland | 10 augustus 2020

Wat denk jij: zorgt koffie ervoor dat je lichaam uitdroogt? Als je twijfelt bent je niet de enige. Meer dan tweederde van de deelnemers aan het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek weet niet precies hoe het zit. Wij zetten de feiten voor je op een rij.

Waar komt het idee vandaan dat koffie vochtafdrijvend werkt?

Door nieuwe onderzoeksmethoden en uitgebreide studies komen we meer te weten over de samenstelling en effecten van koffie. Voedingsadviezen door bijvoorbeeld het Voedingscentrum worden daarop aangepast, net zoals voor veel andere dranken en voedingsmiddelen geldt. Voordat dit gebeurt moet eerst een brede consensus zijn gevonden en dit kan soms jaren duren. Goed advies staat immers voorop. Dit geldt ook voor het idee dat koffie vochtafdrijvend werkt. Vroeger werd geadviseerd om koffie te vermijden tijdens bijvoorbeeld hittegolven vanwege het vochtafdrijvend effect maar dit is inmiddels al een behoorlijke tijd achterhaald.

“Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht.”
Voedingscentrum

Koffie zorgt er dus niet voor dat je uitdroogt?

Nee. Het telt gewoon mee voor je dagelijkse vochtinname. Koffie en thee staan niet voor niets in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. 

En rondom het sporten?

Misschien heb je wel eens van een trainer of sportmaatje gehoord dat je geen koffie moet drinken, om niet uit te drogen tijdens het sporten. Daar hoef je dus niet bang voor te zijn. Mogelijk kan koffie zelfs in je voordeel werken.

“De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) concludeert dat er een verband is tussen cafeïne en verbeterde sportprestaties”
Kenniscentrum voor Koffie & Gezondheid

Cafeïne werkt prestatieverhogend

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) concludeerde in een wetenschappelijke opinie dat er een verband is tussen cafeïneconsumptie en verbeterde duurprestaties en duurcapaciteit en een verminderd gevoel van inspanning tijdens het sporten.

 

Zoek je meer verdieping? Lees dan dit artikel over koffie en vocht op de website van Voeding Nu of breng een bezoek aan de website van het Kenniscentrum voor Koffie & Gezondheid.