Terug naar home

Gezondheid

Niet iedereen weet dat koffie en thee en een gezonde leefstijl goed samengaan. Zo blijkt bijvoorbeeld uit het Nationaal Koffie & Thee onderzoek dat slechts 14% van de ondervraagde koffiedrinkers weet dat zwarte koffie, net als thee, deel uitmaakt van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. En maar liefst 57% van de ondervraagde theedrinkers denkt dat groene thee gezonder is dan zwarte thee. Maar dat klopt niet! In dit gedeelte van de website gaan we in op een aantal belangrijke onderwerpen rond koffie en thee in relatie tot gezondheid.

1 / 10

1. Koffie en de Schijf van Vijf

Koffie en de Schijf van Vijf

De vakken van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum zijn gevuld met producten die goed zijn voor je lichaam. Koffie en thee zonder suiker staan samen met water in de Schijf van Vijf. Een volwassene heeft  ongeveer 1,5 liter tot 2 liter per dag aan dranken nodig, koffie en thee dragen op een gezonde manier bij aan de vochtinname. Ook bevat koffie zonder melk en suiker nauwelijks calorieën.

 

Hoeveel cafeïne per dag? 

De Europese voedselveiligheid autoriteit EFSA heeft in een onderzoek naar de veiligheid van cafeïne geconcludeerd dat een matige cafeïneconsumptie van 400 mg (dit komt overeen met 3 tot 5 koppen koffie per dag) past in een gevarieerd voedingspatroon en actieve leefstijl. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven wordt geadviseerd om de inname van cafeïne te beperken tot 200 mg per dag. Dat is ongeveer 2 kopjes per dag. Voor kinderen en jongeren tot 20 jaar geldt als veilige inname 3 mg/kg lichaamsgewicht per dag. Voor een kind van 14 jaar met een gemiddeld gewicht van 53 kg betekent dit 159 mg cafeïne per dag (1 kop koffie bevat gemiddeld 85 mg cafeïne).

2 / 10

2. Koffie en vocht

Voldoende drinken is belangrijk en daar draagt koffie aan bij. Koffie telt mee om de vochtbalans op peil te houden. Koffie staat sinds 2016 in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum als een van de aanbevolen dorstlessers naast water en thee. Er wordt wel eens gezegd dat je van koffie uitdroogt. Dit is een fabel. Cafeïne stimuleert de nieren waardoor het vocht het lichaam iets sneller verlaat dan water maar je droogt en beslist niet van uit. 

3 / 10

3. Koffie en alertheid en concentratie

Het is algemeen bekend dat koffie helpt om wakker en scherp te blijven. Dit is wetenschappelijk ook goed onderbouwd. De Europese voedselautoriteit EFSA heeft geconcludeerd dat de hoeveelheid cafeïne uit een kop koffie de concentratie en alertheid al meetbaar verhoogt. 

4 / 10

4. Koffie en slaap

Cafeïne in koffie kan van invloed zijn op de slaap. Maar ook andere factoren zoals laat TV kijken, stress, turen op je telefoon of tablet, de temperatuur in de slaapkamer en omgevingsgeluiden kunnen ervoor zorgen dat iemand niet goed kan slapen. Cafeïne kan zowel de tijd die nodig is om in slaap te vallen als de slaapkwaliteit beïnvloeden, maar niet bij iedereen. De gevoeligheid voor cafeïne verschilt sterk per individu. De mogelijke effecten op slaap worden vaak alleen in verband gebracht met de cafeïne in koffie, maar ook thee, energiedranken, sommige frisdranken en chocolade zijn bronnen van cafeïne. De meeste mensen weten zelf goed of ze voor het slapen gaan nog koffie kunnen drinken. Ben je gevoelig voor cafeïne dan is een kopje cafeïnevrije koffie of kruidenthee voor het slapen gaan een goed alternatief.

5 / 10

5. Koffie en sport

Of men nu traint voor een marathon, af en toe gaat hardlopen of een fietstocht maakt, voor iedereen geldt: cafeïne verbetert de fysieke prestaties. Dat blijkt uit talloze onderzoeken. De Europese voedselveiligheid autoriteit EFSA concludeerde in 2011 dat er een verband is tussen cafeïneconsumptie en verbeterde duurprestaties en duurcapaciteit, en een verminderd gevoel van inspanning tijdens het sporten. Ook is er bewijs voor een verbeterde alertheid door cafeïne. 

Verantwoording en meer informatie

Alle informatie over koffie en gezondheid in dit artikel is gebaseerd op wetenschappelijke bronnen. Wil je hier meer over weten stuur dan een mail naar info@koffieengezondheid.nl of kijk op de website van het Kenniscentrum Koffie en Gezondheid. Op deze website wordt een overzicht gepresenteerd van koffie in relatie tot gezondheid op basis van de vele wetenschappelijke studies en is tevens het laatste nieuws te lezen over de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen op dit gebied.  

6 / 10

6. Thee en de Schijf van Vijf

De vakken van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum zijn gevuld met producten die goed zijn voor je lichaam. Thee en kruidenthee zonder suiker staan samen met water en koffie in de Schijf van Vijf. Je doet je lichaam een plezier met 3 koppen zwarte of groene thee per dag, aldus het Voedingscentrum. 

7 / 10

7. Groen, wit, zwart: het is dezelfde theeplant!

Groene, witte en zwarte thee komt allemaal van dezelfde theeplant! Thee is het gedroogde blad van de Camellia Sinensis plant. Wanneer je in de supermarkt staat of ergens thee bestelt kun je kiezen uit heel veel smaakjes thee, voor ieder wat wils, maar thee komt dus eigenlijk maar van één plant. Het verschil tussen zwart, groen en wit zit hem in de verwerking. Groene thee wordt niet geoxideerd en blijft groen, net als de plant. Zwarte thee ondergaat een uitgebreider oxidatieproces en wordt door de reactie met zuurstof op een natuurlijke manier zwart. Witte thee wordt vaak eerst gestoomd en daarna direct gedroogd. Waar de thee vandaan komt is vervolgens ook heel bepalend voor de smaak, denk bijvoorbeeld aan de unieke Darjeeling thee.

8 / 10

8. Thee en vocht

Thee is goed voor de vochtvoorziening. Een volwassene heeft ongeveer 1,5 liter tot 2 liter per dag aan dranken nodig. Thee, koffie en water dragen op een gezonde manier bij aan de vochtinname. 

9 / 10

9. Thee en calorieën

Thee zonder suiker bevat geen calorieën en daarmee voorziet thee je lichaam op een goede manier van vocht. Een volwassene heeft ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag aan dranken nodig en het liefst dranken die geen calorieën leveren. Thee is dus een prima keuze, ook voor mensen die niet op hun gewicht hoeven te letten!

10 / 10

10. Thee en cafeïne

Thee bevat van nature cafeïne, ook wel theïne genaamd. Afhankelijk van de sterkte en zetwijze zit er in een kopje thee gemiddeld 30 mg cafeïne. Dat is ongeveer 2 keer minder dan een kopje koffie, afhankelijk van de zetwijze. Dit geldt ook voor groene thee. Deze thee komt namelijk van dezelfde theeplant. De hoeveelheid cafeïne kan variëren binnen theesoorten maar is ook afhankelijk van hoe fijn of grof de theeblaadjes zijn, de temperatuur van het water, hoe sterk de thee is gezet, oftewel hoeveel theeblaadjes je gebruikt en hoe lang je de thee laat trekken, en natuurlijk ook de grootte van het kopje of de mok.

Kruidenthee zoals Rooibos, munt, kamille en fruitthee zijn officieel geen thee. Ze worden gemaakt van andere planten dan de theeplant. Deze soorten bevatten geen cafeïne en worden ook wel infusie genoemd.

 

Bron: Voedingscentrum