Terug naar home

Gezondheid

Koffie en thee staan samen met water in de Schijf van Vijf. Een volwassene heeft 1,5 liter vocht per dag nodig, koffie en thee dragen bij aan de vochtinname.

Thee

Thee staat in de Schijf van Vijf. Met name zwarte en groene thee, maar ook kruidenthee, worden aangeraden. Of zoals het Voedingscentrum stelt: ‘’Het advies voor volwassenen is om 3 koppen zwarte of groene thee per dag te drinken vanwege de positieve gezondheidseffecten.’’ In thee zit een beetje cafeïne, in kruidenthee niet. Hoeveel cafeïne er in zit hangt af van de soort thee, hoe sterk de thee is gezet en de grootte van de kop of mok. Zwarte thee en groene thee bevatten gemiddeld 30 milligram cafeïne in een kopje van 125 milliliter.
Je kunt eindeloos variëren met thee: zo is er ook nog witte thee, Oolong thee, vruchtenthee en zijn tal van soorten kruidenthee. Smaken genoeg, voor je het weet zit je aan je 1,5 liter per dag.
Voor meer informatie of consumptieadvies over thee, zie de encyclopedie van het Voedingscentrum.
De Gezondheidsraad heeft richtlijnen opgesteld die de basis vormen voor het Schijf van Vijf advies.

Koffie

Ook koffie staat in de Schijf van Vijf. Veel mensen weten het niet, maar koffie bevat (zwart) vrijwel geen calorieën. Ook koffie voorziet je lichaam net als thee van vocht. We verzamelden nog 5 weetjes over koffie en gezondheid in onze overzichtelijke infographic, hieronder aan de pagina te downloaden. 
Wil je meer de diepte in, bezoek dan de website van het Kenniscentrum Koffie & Gezondheid, speciaal ontwikkeld voor gezondheidsprofessionals. Hier vind je wetenschappelijk onderbouwde informatie over koffie- en/of cafeïneconsumptie in relatie tot gezondheid.