Terug naar nieuwsoverzicht

Green Deal koffiepads en theezakjes winnaar Global Recycling Heroes Award

Door Koffie & Thee Nederland | 22 maart 2023

De Green Deal koffiepads en theezakjes die wij samen met onze leden, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Vereniging Afvalbedrijven begin 2023 hebben afgerond heeft samen met 9 andere winnaars de Recycling Heroes Award gewonnen. Deze prijs werd afgelopen zaterdag 18 maart aan de initiatiefnemers toegekend door de Global Recycling Foundation

Dankzij deze Green Deal mogen koffiepads en theezakjes sinds januari dit jaar bij het gft-afval. Dit levert Nederland op jaarbasis een geschatte 88 miljoen kilo extra compost op en laat zien hoe ketensamenwerking tot verduurzaming kan leiden. 

Voorheen moesten consumenten de koffiepads en theezakjes bij het restafval weggooien, vanwege het lastig te onderscheiden verschil tussen composteerbaar en niet-composteerbaar materiaal. Om in te spelen op het intuïtieve weggooigedrag van de consument hebben Nederlandse producenten hard gewerkt om de theezakjes en koffiepads composteerbaar te maken. Momenteel is 93% van de theezakjes en bijna 97% van alle koffiepads composteerbaar, wat heeft geleid tot een aanpassing van de gft-wel/nietlijst begin dit jaar. De ambitie is dat uiteindelijk alle in Nederland opererende bedrijven overstappen op composteerbare koffiepads en theezakjes.

Koffiecapsules zijn nadrukkelijk uitgesloten van deze Green Deal. Deze horen bij het restafval. De leden van Koffie & Thee Nederland werken aan een plan om alle aluminium en plastic koffiecapsules in Nederland via de huishoudelijke afvalstromen te kunnen inzamelen, sorteren en recyclen.

“Wat een eer”, zo reageert Lisanne Evers op het nieuws dat de Green Deal één van de winnaars is van de Recycling Heroes Award. De award werd uitgereikt door de Global Recycling Foundation, een organisatie zet zich in om wereldwijd recycling te stimuleren en te promoten. Er waren meer dan vierhonderd inzendingen, afkomstig uit alle delen van de wereld.