Terug naar nieuwsoverzicht

Koffie: plezierige gewoonte of verslaving?

Door Koffie & Thee Nederland | 5 juli 2021

Is koffie verslavend? Ongeveer de helft van de koffiedrinkers denkt van wel (bron: Nationaal Koffie & Thee onderzoek, 2020), maar hebben zij gelijk? 

Voor de meeste mensen is koffiedrinken een plezierige gewoonte, omdat ze het lekker vinden en er wakker van worden, maar ook vanwege sociale aspecten. In hoeverre je echt afhankelijk van cafeïne kunt worden en of dat een probleem is, is de vraag. Sommige koffiedrinkers ervaren milde klachten (zoals lichte hoofdpijn) als ze plotseling stoppen met koffiedrinken. Maar is koffie daarom verslavend te noemen? 

Door de combinatie van smaak, de licht stimulerende eigenschappen en de sociale aspecten, is koffiedrinken voor veel mensen een fijne gewoonte. Hoewel je soms mensen van een “koffieverslaving” hoort spreken, is hier volgens de gangbare criteria geen sprake van.

Wanneer ben je verslaafd?

Om iets een verslaving te kunnen noemen, moet er namelijk sprake zijn van ‘problematisch middelengebruik’. Dat wil zeggen dat je er meer van gebruikt dan je zou willen. Minderen of stoppen lukt je niet. Zelfs niet als je werk of relatie eronder lijdt. Ook heb je de hele dag door de wens om te gebruiken. Wanneer je niet gebruikt krijg je onthoudingsverschijnselen. Je voelt je lichamelijk en geestelijk niet goed.

Cafeïne of verstoorde routine?

Een deel van de koffiedrinkers heeft last van lichte hoofdpijn als ze plotseling stoppen met koffie drinken. Dit gaat meestal snel voorbij. En als je rustig afbouwt, hoef je zelfs helemaal nergens last van te hebben. 

Hoe dit komt is niet volledig duidelijk. Hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden. Ook gedrag kan mogelijk een rol spelen bij cafeïneafhankelijkheid. Minder koffie drinken gaat vaak samen met een veranderende routine. Komt de eventuele hoofdpijn op zaterdag doordat je die dag minder koffie drinkt? Of ligt het aan de vrijdagmiddagborrel? Of heb je een avond overgewerkt en lig je ’s nachts wakker? 

Conclusie

Door de combinatie van de smaak, de licht stimulerende eigenschappen en de sociale aspecten is koffiedrinken voor veel mensen een plezierige gewoonte. Hoewel koffiedrinkers soms van een verslaving spreken, is hier volgens de meest gangbare criteria geen sprake van. Koffie zou zelfs gunstige effecten op de gezondheid kunnen hebben. 

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp lees dan het artikel hierover in VoedingNu, Koffie: plezierige gewoonte of verslaving?. In het artikel worden wetenschappelijke ontwikkelingen, opinies van toonaangevende instanties en de mening van de consument op een rijtje gezet.

Schijf van Vijf

Wist je dat koffie ook in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum staat als een van de aanbevolen dranken naast thee en water. Het lest de dorst en bevat van zichzelf geen suiker.