Terug naar nieuwsoverzicht

Single Origin koffie of een melange: het is een kwestie van smaak

Door Koffie & Thee Nederland | 19 april 2018

‘Melange’, ‘Single Origin’, ‘Single Estate’, termen die je kunt tegenkomen op een pak koffie in de winkel of bij je plaatselijke koffiebar. Weet jij wat deze termen betekenen? En, wat zeggen ze over de smaak van een kopje koffie?

In Nederland zijn we opgegroeid met melanges met een ronde en evenwichtige smaak die veel mensen aanspreekt. Een melange, ook wel blend genoemd, is een combinatie van koffiebonen uit verschillende landen en regio’s. Elk land, regio en zelfs koffieplantage heeft zijn eigen smaak en karakter koffiebonen. Door deze te combineren, ontstaan er heerlijke koffiemelanges. Een melangeur gaat na wat de gewenste smaak is en gaat dan op zoek naar de perfecte combinatie van bonen die elkaar complimenteren en er een gebalanceerde smaak ontstaat.

Elize Klitsie, directeur bij Koffie & Thee Nederland, ziet dat de Nederlandse consument de afgelopen jaren meer interesse heeft in de herkomst van eten en drinken. Ze willen hier een bewuste keuze in maken. Men wil zich steeds meer laten verrassen door verschillende smaken en variëteiten. “Ook voor koffie is deze ontwikkeling zichtbaar. Consumenten zijn nieuwsgierig naar de vele verschillende smaken die koffie te bieden heeft”, aldus Elize. Single Origin en Single Estate koffie maar ook spannende nieuwe melanges beantwoorden aan deze groeiende behoeften. Ook voor Richard Schukkink van de International Tea and Coffee Academy zijn deze trends zichtbaar. Hij noemt eveneens de groeiende behoefte aan verschillende soorten koffie voor verschillende momenten van de dag. “in de ochtend drink je een andere koffie dan ’s avonds na het eten”.

Single Origin & Single Estate

Daarom verschijnt er meer koffie waar de specifieke smaken van een land, regio of specifieke plaats in een land goed in naar voren komt. Dit wordt ‘Single Origin’ genoemd. Omdat Single Origin koffie uit een regio komt dragen de ecologische omstandigheden bij aan het vormen van unieke kenmerken van een specifiek koffiesoort. Richard Schukkink: “Single Origin koffie heeft daarom vaak ook een meer uitgesproken en karakteristieke smaak ten opzichte van een melange . Single Origin koffie wordt gemaakt van één soort koffieboon dus van Arabica of Robusta.” Op de verpakking staat dan bijvoorbeeld Single Origin, 100% Robusta uit Vietnam of een specifieke regio uit Vietnam. Bij Single Estate koffie komen de bonen van één plantage.

Herkomst in je kopje

Maar wat zegt de herkomst van koffiebonen precies over de smaak van de koffie? De soort grond, de hoogte van de plantage, de hoeveelheid zon en regenval hebben invloed op de koffieboon en de uiteindelijke smaak van de koffie. Een Robusta uit Vietnam is vrij kruidig terwijl in de bonen uit West-Afrika meer aardse smaken te herkennen zijn. Geef je de voorkeur aan fruitige tonen dan kies je voor bonen uit Uganda.

“In een Single Origin koffie herken je deze specifieke, karaktereigenschappen van de bonen meer. De smaakbeleving brengt je dichterbij waar de koffie precies vandaan komt. Daarnaast zorgt de branding van de bonen ervoor welke smaken sterker naar voren komen. Bij een lichte branding komen de fruitige tonen meer naar voren en bij een donkere branding meer tonen chocolade en kruiden. Daarnaast wordt de koffie wat bitterder bij een donkere branding”, legt Richard uit. “Net als bij wijn heeft een land of regio invloed op de smaak van de koffie. De Chardonnay-druif heeft specifieke karaktereigenschappen maar Chardonnay uit Frankrijk heeft toch net een ander karakter dan uit de Verenigde Staten. Dit is ook zo bij koffiebonen.

Kwestie van smaak

“Het is echt een kwestie van smaak voor welke koffie je kiest. Hou je van uitgesproken smaken zoals kruidig of aards dan is het leuk om een Single Origin of een Single Estate uit te proberen. Je kunt door verschillende koffies te proeven goed ontdekken wat jouw favoriete smaak is. Hou je meer van een zachtere, mildere smaak dan is een blend juist geschikt. Een blend heeft veel verschillende smaken in zich waardoor de koffie minder uitgesproken is. Daarnaast biedt een blend een constante smaak. Wel zo fijn, dat je weet wat de precieze smaak is. Wat je voorkeur ook is, het gebruik van de verschillende termen helpen je bij het maken van een keuze en te weten wat je koopt”.