Terug naar nieuwsoverzicht

Theeleuten is het nieuwe wijn drinken

Door Koffie & Thee Nederland | 15 mei 2019

Zacht, bloemig, kruidig of juist fris. Er zijn zoveel vormen, maten en smaken aan thee. Wat veel mensen niet weten is dat de zetmethode een grote rol speelt in het ontwikkelen van de smaak van thee. Thee is al sinds mensenheugenis een populaire drank. Tegenwoordig drinkt een gemiddelde Nederlander 3,2 koppen thee per dag. 71% van ons drinkt wekelijks en 40% drinkt dagelijks thee, volgens het Nationaal Koffie & Thee Onderzoek uit 2018.

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat onze kennis over thee best wat mag worden bijgeschaafd. Zwarte thee is bijvoorbeeld net zo gezond als groene thee. Maar liefst 57% van de ondervraagde theedrinkers denkt dat groene thee gezonder is dan zwarte thee. Maar dat klopt niet! Groene en zwarte thee komen van exact dezelfde theeplant. Het verschil ontstaat, doordat de blaadjes van zwarte thee zijn gefermenteerd of geoxideerd, en de blaadjes van groene thee niet. Dat proces verandert de kleur en de smaak, maar heeft nauwelijks invloed op de gezondheidseffecten, aldus het Voedingscentrum.

“Thee is zo’n rijk product qua smaak. Het kan ontzettend goed als vervanger dienen voor zoete dranken die hoog in suiker zitten en zelfs voor wijn. Mensen leven steeds bewuster en willen weten waar de producten die zij consumeren vandaan komen.”
Houcine Wahbi, Simon Lévelt

Thee is in trek

Ook wordt thee steeds populairder tijdens zakenlunches. Horecaondernemers werken hard om de reputatie van thee als ouderwets kwijt te raken, waarom? Houcine Wahbi (theesommelier, adviseur en barista, bij Simon Lévelt) verklaart: “Thee is zo’n rijk product qua smaak. Het kan ontzettend goed als vervanger dienen voor zoete dranken die hoog in suiker zitten en zelfs voor wijn. Mensen leven steeds bewuster en willen weten waar de producten die zij consumeren vandaan komen.” Er zijn veel misverstanden over thee, Wahbi: “Mensen denken dat thee duur is bijvoorbeeld, of dat je het drinkt wanneer je ziek bent, dat het een vrouwendrank zou zijn of voor watjes. Dit mag zeker veranderen.”

1001 zetmethodes

Zo’n 82% van de Nederlanders zet zijn of haar thee met een theezakje per kop. Er zijn echter veel meer manieren. Thee kan op 1001 manieren gezet worden volgens Wahbi en ook op 1001 manieren gedronken. Nu thee in populariteit groeit, ontstaan er ook trends. Het drinken van thee uit een wijnglas bijvoorbeeld, hierdoor krijgt het meteen een hele andere uitstraling. Thee behoor je net als wijn te walsen om de juiste smaken vrij te krijgen, dit kan tevens beter in een wijnglas. “De consument van nu wil chique, exclusief en ‘instagramwaardige’ ervaringen”, aldus Wahbi. “Steeds populairder wordt ook de ijsthee. Eigenlijk al bekend sinds de wereldtentoonstelling in 1904 maar tegenwoordig met zoveel meer variatie. Zoals de Flash Brew, Ice Brew, Cold Brew en Chilled Brew, waar je fruit aan kan toevoegen. Deze zetmethodes doen echt veel voor de smaak. De klant heeft zo weinig keuze uit gezonde, doch chique en ‘high profile’ dranken, maar er is wel degelijk interesse voor, dat zien we nu.”