Terug naar home

Thee

Thee, een natuurproduct dat met veel zorg en ambacht gemaakt wordt van de bladeren van de theestruik. Thee kent eindeloos veel smaken en variantie. Steeds meer wordt de diversiteit en veelzijdigheid ontdekt. Thee brengt een moment van warmte en rust. Een moment voor jezelf om te delen: thee is voor jong en oud. Een smaakvol alternatief voor water en een gezondere keuze dan frisdrank en vruchtensap.

1 / 4

1. Thee in Nederland

We drinken al jaren thee in Nederland. Het is sterk verankerd in onze cultuur. Ooit is thee geïntroduceerd in Nederland als luxe product uit het Verre Oosten, vandaag de dag is het de meest gedronken drank na water en koffie.

2 / 4

2. Oorsprong

Thee in haar klassieke vorm vindt zijn oorsprong in het Verre Oosten, waar de Camellia plant groeit. Er zijn honderden soorten van deze plant, maar de Camellia Sinensis en de Camellia Assamica wordt gebruikt voor het maken van thee. Thee groeit op plantages vol met Camellia struiken. Deze worden met name vaak door kleinere boeren gehouden, die aangesloten zijn bij een coöperatie. De boeren voorzien van de jongste blaadjes van de plant, deze worden specifiek geplukt voor de thee. Kruidenthee komt niet van deze plant, en is een thee zoals de naam al zegt, op basis van kruiden. Deze vorm van thee zetten wordt steeds populairder in Nederland. Kruiden als munt, kamille, venkel en anijs worden veel gebruikt.

“De jongste blaadjes van de plant worden specifiek geplukt voor de thee”
3 / 4

3. Verwerking

Het geplukte theeblad van de Camellia is nog niet geschikt om thee van te zetten. Zwarte, groene, witte en oolong thee zijn theesoorten met ieder een eigen manier van verwerking. Afhankelijk van het type thee vindt er nog een uitgebreid proces van verflensen, rollen, oxideren en drogen aan vooraf: thee verwerken is een ware ambacht.

4 / 4

4. Zetten

Voor iedereen is er een passende thee, en voor iedere thee is er een passende temperatuur en trektijd. Veel mensen zetten hun thee met vers gekookt water: een goed begin, maar sommige theesoorten komen beter tot hun recht met water dat iets is afgekoeld.

Zo zet je groene thee bijvoorbeeld het liefst met water tussen de 70 en 85 graden, waardoor zachte tonen bovenkomen en wrange smaken verdwijnen. De samenhang tussen theesoort, temperatuur, en trektijd biedt oneindig veel mogelijkheden om te variëren naar jouw gewenste smaak.